GUEST ARTIST Bilal Bahir (1988)

Woont en werkt in Namen/België.
Studeerde in 2008 af aan ‘The Institute of Fine Arts’, Bagdad, beeldhouwkunst.
Zijn artistiek onderzoek is geïnteresseerd in de diversiteit van culturen in een uitgebreid chronologisch perspectief. Hij ontwikkelt een biografische en politieke dimensie om te eindigen met cycli van tekeningen en schetsen met een dromerig en poëtisch karakter.
Hij stelt de vraag naar de staat van oorlog en het menselijk bestaan aan de hand van de vele veranderingen in de Iraakse samenleving, of het nu gaat om culturele, politieke of economische veranderingen.
De picturale elementen drukken de diepe betrokkenheid van de kunstenaar uit bij de grote vragen van onze tijd: de plaats van het individu te midden van de conflicten en veranderingen die de wereld op zijn grondvesten doen schudden en de mens in het hart van zijn leven raken.
De rode lijn die door al zijn artistieke werk loopt, vindt zijn oorsprong in de bakermat van de mensheid: Mesopotamië. Daar begint de ondervraging van de kunstenaar, een ondervraging die hij toont aan de hand van een panorama van markante historische en culturele feiten.
In zijn tekeningen ontvouwt Bahir, als een scenarioschrijver, zijn beschouwingen aan de hand van beelden van beleefde of gedroomde gebeurtenissen. Op pagina’s van oude boeken ontvouwt hij zijn wereld, zijn dromen en de harde werkelijkheid.

Nieuws