BROTHERS FOREVER

Duo-tentoonstelling Koen Muller & Rik Vermeersch

Zondag 20 februari van 14u tot 18u: finnisage “Brothers forever”

Gallery Sofie Van den Bussche toont voor het eerst een duo-tentoonstelling met unieke en recente werken van Koen Muller en Rik Vermeersch onder de toepasselijke titel ‘Brothers forever’.

In een interview met Hilde van Canneyt, in maart 2014, zegt Koen Muller : “Filosoferen doe ik vooral met de kunstenaar Rik Vermeersch, een heel goede vriend van mij. Hij kent mij door en door. We zijn meedogenloos hard en sparen elkaar niet. Deze eerlijkheid brengt ons verder”.

De tentoonstelling weerspiegelt twee tegenpolen die elkaar vinden in de kunst, elk met zijn eigenheid en persoonlijkheid. Koen Muller schildert op eigenzinnige wijze ‘abstracte’ werken, terwijl Rik Vermeersch de visuele werkelijkheid al schilderend digitaal omzet. Voor hem is het “abstract realisme”.

Beide kunstenaars kennen elkaar reeds sinds hun zestiende. Samen gestudeerd aan Hoger Instituut voor Beeldende Kunst Sint Lucas Gent, samen op kot geweest, samen tentoongesteld, elkaar nooit uit het oog verloren en zo gegroeid tot een intense vriendschap tot vandaag. Beiden zijn tekenaar, schilder en beeldhouwer.

Rik Vermeersch (Kortrijk, 1949)

(zoon van beeldhouwer José Vermeersch, vader van vier kunstenaars: Pieter Vermeersch, Tinus Vermeersch, Robin Vermeersch en Lowie Vermeersch)

Rik Vermeersch werkt en woont in Meulebeke.

De kunstenaar wilt de werkelijkheid continu ontgrenzen. ‘Die ervaring heb ik het beste als ik niet schilder. Schilderen is een afzwakking van die ervaring, en dat geeft helemaal het gevoel dat ik iets wil grijpen dat ongrijpbaar is.’ Verschijning staat zo dicht bij verdwijning, en in het midden tussen deze twee openbaart zich de werkelijkheid. Niet als in een grijs tussengebied, maar ergens waar juist alle ‘kleur’ haar recht van spreken heeft. Rik Vermeersch is op zoek naar de afbeelding van de werkelijkheid vanuit, zoals al eerder werd gesteld, een oneindig respect voor de werkelijkheid. ‘Ik zie het prachtige en daarom wil ik een medium zijn zonder verkleuring, zonder smet, ik wil zo onpersoonlijk mogelijk schilderen.’ Net als Gerhard Richter wil Rik Vermeersch zijn schilderijen ‘the most unartistic, impersonal, and distanced character possible’ meegeven. Hij wil zich zo ontwikkelen dat hij de wereld steeds beter kan ontgrenzen, om zo veel mogelijk recht te doen aan de verwondering van het zien, die de motor en de bron is van elk nieuw werk.

(Matthijs Van Dijk)

Koen Muller (Lokeren, 1948)

(vader van Fien Muller (designbureau Muller Van Severen), oom van kunstenares Sofie Muller)

Koen Muller woont en werkt in Eksaarde.

Hij is een beeldend en zoekend mens wiens levensdoel erin bestaat al doende te begrijpen. Koen Muller noem zichzelf niet graag een figuratief of abstract schilder, beiden zijn onderhevig en bijkomstig aan de plastische materialisatie. Van zichzelf zegt hij : “Ik doe graag aan stijlvermenging, zij kan bevruchtend werken. Daarbij heeft kennis niks met veelheid te maken, wel met diepgang. Ik creëer structuren uit chaos. Elimineren doe ik op basis van mezelf toegeëigende beeldende processen.”

In het hoger geciteerde interview met Hilde van Canneyt stelt hij: “Ik doe continu aan zelfvervolmaking en zelfontplooiing en ik wil mezelf altijd – voor mezelf – ietsje verder plaatsen in de tijd. Ik wil telkens nieuwe facetten aanboren. Ik wil exploreren, iets verleggen, maar ik ben wel gevoelig hoe iemand anders daar tegenover staat.

Ik bekijk mijn werk alsof het van iemand anders is. Ik neem vrij onmiddellijk afstand. Wat ik vandaag bedenk is belangrijk. Het NU is essentieel en zo ook de act van het doen”.

Photos © Alexander D’Hiet

16/01/2022 — 20/02/2022
14:00

Gallery Sofie Van den Bussche

Koen Muller, Rik Vermeersch

Did you like this? Share it!