HYBRID PAINTINGS

Jacques Charlier (Luik, 1939)


De solotentoonstelling van Jacques Charlier bij Gallery Sofie van den Bussche in Brussel toont zijn recentste werken met de voor zichzelf sprekende titel ‘Hybride Schilderijen. Binaire handelingen, met vlieg, trans-kubistische beelden, en andere’

“ Vandaag de dag heeft het rebelse in de hedendaagse kunst zich aangepast aan de heersende mode en reproduceert ze aan de lopende band de gebruikelijke academische clichés en denkbeelden uit de periode van de wederopbouw. Lyrische abstractheid en geometrie, Pop, minimalisme, conceptuele kunst, graffiti, hyperrealisme, body art, happenings, installaties en andere. De media verspreiden de boodschap in een sfeer van algemene onverschilligheid. Volgens de heersende opvattingen dat kunst dat is wat men zegt dat kunst is; m.a.w. datgene wat de markt dicteert als norm en waarde van een kunstwerk.

De onthechting van Charlier tegenover deze verdwazing dateert niet van gisteren. Ze is des te meer zichtbaar omdat zijn schilderijen niet enkel doen alsof ze uit een andere tijd stammen maar ook alsof ze zich tot iemand anders wenden.

Op het eerste gezicht twijfelt de kunstliefhebber aan datgene wat hij ziet. Hij is verbaasd over de aanwezigheid van dit soort doeken in een galerij voor hedendaagse kunst, die ongepast lijkt. Als hij onoplettend is, kan hij zelfs denken dat het om een groepstentoonstelling gaat met kunstenaars uit verschillende contreien.

De hybride methode van de kunstenaar dwingt de toeschouwer ertoe de schilderijen nauwlettend in zich op te nemen en te beoordelen. Zijn aanpak is noch tijdelijk noch stilistisch van aard, maar staat bewust haaks op de idee van een beeld dat direct te begrijpen is.

De opbouw, het genre, de identiteit, de esthetiek, de presentatie lijken ‘normaal’. Het is daarom dat het scenario van deze tentoonstelling ons in de war brengt en ons weghoudt van de bekende, begane paden.

Door ons in een doolhof van humoristische tegenstellingen te leiden, nodigt de kunstenaar ons uit na te denken. En zo ontstaan al snel verschillende meningen en discussies. En laat dat nu precies de bedoeling van de kunstenaar zijn.”

Louis Vandersanden (Café de la presse, 2021)

Biografie

Jacques Charlier is een autodidact. Zowel zijn job bij de gemeentelijke nutsbedrijven als leerkracht grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Luik beïnvloeden zijn artistieke werk. Zijn hele oeuvre wordt bepaald door zijn kritische benadering van de kunstwereld, de kunstmarkt en de actuele clichés over de avant-garde. Door zijn constante zoektoch naar passende verbindingen tussen ideeën en media, geeft hij de voorkeur aan een interdisciplinaire en intermediale manier van werken. Jacques Charlier nam deel aan tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen. Zijn werken zijn te vinden in belangrijke particuliere en openbare collecties in België, de VS, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

Jacquescharlier.be

05/09/2021 — 24/10/2021
14:00

Gallery Sofie Van den Bussche

Jacques Charlier

Did you like this? Share it!