THE PORTENT

Yves Velter (Oostende, 1967)


Yves Velter is een Belgisch beeldend kunstenaar, die woont en werkt in Oostende.

Hij is gefascineerd door de mens en vooral de beschouwelijke invalshoek, het gedeelte waar we vertrouwd mee zijn en tegelijkertijd geen vat op hebben. Via zijn werk, vooral schilderijen, tracht hij de dingen die aan ons ontsnappen beeld te geven door een heel eigen beeldtaal waarbij menselijke figuren in een geïsoleerde omgeving worden voorgesteld. Hun identiteit, context en tijdsbesef is ontnomen en aangevuld door een activiteit of een metafoor die een cryptische geladenheid heeft.

De tentoonstelling draagt de naam van het schilderij “The portent” dat inhoudelijk meerdere gelaagdheden heeft. Deze voorstelling van een vrouwelijk figuur met een bos *sleutels op de tafel voor haar, verwijst naar de zoektocht om de juiste vragen te vinden die antwoorden zullen oproepen. Anderzijds is het ook een overwinning waar de vrouw niet alleen haar ‘verwachte’ taak vervuld als zoekende mens, maar daarin zo ver is gegaan dat ze er een grote reserve van heeft opgebouwd waardoor haar statuut verandert en een weldoener wordt.

Door deze zoektocht om te keren wordt ook de mens in vraag gesteld die op zoek is naar de antwoorden op beschouwelijke vragen.

*Sleutels komen in het werk van Yves Velter vaker voor, ze maken deel uit van een “beeldend alfabet” dat ondertussen uit 30 symbolen ((zoals hardboard (gaatjekarton), copies van brieven van Trees, rode bolletjes, zaklampen, spiegels, zee, …) bestaat. De betekenis van de sleutel staat voor de vele antwoorden die elk van ons heeft op vragen die door de naasten in ons leven nooit zullen gesteld worden omdat die vragen te gevoelig, te persoonlijk, een zeker risico/meerwaarde in zich houden die de aard en kwaliteit van de relatie zou kunnen beïnvloeden.

Net in dit interessegebied ligt de sleutel om elkaar beter te begrijpen en te kennen. Heeft kunst als communicatiemiddel dan toch een potentieel dat het niet-bespreekbare kan ontsluiten?

www.yvesvelter.com

13/03/2021 — 30/04/2021
14:00

Gallery Sofie Van den Bussche

Yves Velter

Did you like this? Share it!