GUEST ARTISTGriet Dobbels (1964)

Wadi 02 2020, papier, lijm, gegoten acrylaat en staal 131,5 cm x 35,5 cm x 27 cm

Griet Dobbels woont en werkt in Nazareth. Zij begon haar professionele carrière in 1996 na haar afstuderen aan The Royal College of Art in Londen.
Sleutelbegrippen in haar werk zijn: de dialectiek tussen grootsheid en onbeduidendheid, vergankelijkheid en tijdloosheid, natuur en cultuur, schoonheid en verschrikking, veiligheid en gevaar, chaos en controle, universaliteit en individualiteit. Formeel vertalen deze onderwerpen zich in verschillende media: tekeningen, video-installaties, sculpturen en happenings. Dobbels verkent grenzen, zowel inhoudelijk als vormelijk, en streeft naar een objectieve positie.
De lijn is een constante in haar werk, of het nu de contourlijn, de kustlijn, de frontlijn of een grens is. Deze lijn wordt blootgelegd, opgegraven, bewandeld, getekend of geknipt en geplakt.
Griet Dobbels heeft nationaal en internationaal geëxposeerd en heeft een aantal belangrijke residences ondernomen, waaronder bij de Cittadellarte-Fondazione Pistoletto in 2017-18 en was in 2020 geselecteerd voor de artist residency bij Al Ma’mal Foundation, Old city Jerusalem (uitgesteld vanwege Covid) en Birzeit University die op dit moment is uitgesteld en deels online staat.
Haar werk is te zien in de context van musea, kunstcentra, openbare ruimtes of als onderdeel van diverse particuliere initiatieven, waaronder: Museum Dhondt-Dhaenens (B); Brakke Grond, Amsterdam (NL); Working Title Festival Brussel (B); Nest, Den Haag (NL); Netwerk Aalst (B); Greenwich Festival, Londen (UK) en Emergent (B).
Haar solotentoonstelling, The Map Is Not the Territory (Montedellarte), was te zien in Cittadellarte-Fondazione Pistoletto in Biella (IT) en het Italiaans Cultureel Instituut in Brussel.
Op dit moment werkt Griet Dobbels aan een volgende Straight Line Attempt in de regio Midden-Oosten, het lopende internationale project: Onder de Kerktoren / Under the Church Tower, de interventie (Traag) in het landschap in de Vlaamse Ardennen en het project Trillingen in samenwerking met kunstenaar Cesar Janssens.

In het nieuws: