JO-KA ( Joanna Kraszewska ) (1979)

"Forest wall 2 ", 2021,  oil on print on canvas, 60 x 45 cm

Joanna Kraszewska (geboren in Polen, 1979) is een kunstenares die in Brussel woont. Ze studeerde af aan de Universiteit van Wroclaw (kunstgeschiedenis) en voltooide haar studies hedendaagse kunst in België: aan de ESAPV kunstschool in Mons en La Cambre in Brussel. Daarna studeerde ze ook aan de ABAKA Academie van Anderlecht (schilderkunst en serigrafie).
Na het stichten van een gezin en enkele jaren een voltijdse kantoorjob begon Jo-ka haar werk als schilder onder de inspiratie van verschillende Belgische architecten. Via beelden van gebouwen, interieurs, architecturale plannen of mock-ups vond ze de sleutel – zoals ze zelf zegt – tot de compositie van nieuwe, schilderkunstige ruimtes. Ze verwijst hierbij naar de renaissance traditie van schilderen als raam.
Een ander keerpunt in haar werk was de serigrafie, die meer spontaniteit, serialiteit en direct gebruik van foto’s in haar schilderkunst bracht. Plotseling wordt elk onderwerp interessant. Maar of het nu een landschap is of een geometrische compositie, er is iets dat al haar werken gemeen hebben. Het gaat altijd om de schilderkunstige perceptie van de omringende ruimte en meer bepaald de structuren ervan. JO-KA noemt haar schilderijen “luchtspiegelingen van structuren”, waarbij ze gevestigde patronen in vraag stelt.

In het nieuws: