GUEST ARTISTWilliam Sweetlove (1949)

Intrede, 2022

Project in expansie VIVE LA CURATORIALE.

Oostende : zoete liefde en zure herinneringen

William Sweetlove

Mijn naam zegt het  al: Engelse migratie naar Vlaanderen in 1860.

Wanneer je geboren wordt in het zelfde jaar dat James Ensor sterft,1949, in dezelfde stad, Oostende, waar je als opgroeiend kunstenaar dezelfde tegenstijdigheden en gedrevenheid ontdekt dan voel je dat James toch in je onderbewustzijn is gekropen. Ik herinner mij toen ik 6 jaar was dat grootvader Sweetlove als oorlogsinvalide en lid van de Britisch Legion bezoek kreeg van de Lord Mayor in groot ornaat in zijn armoedig huis, ik zie hem met zijn bolhoed naar de  English Church wandelen in de Langestraat. In zijn valies de Engelse vlag.

Ik heb altijd veel respect  voor strijdvaardigen binnen de kunst zoals Joseph Beuys, Andy Warhol, Ben Vautier, Wim Devoye, Cindy Sherman…. elk in hun  hun tijd en ik wil nu deze draad doorknippen. Ze behoren mij nu toe als collecters items.

Nu maak ik mijn eigen processie, geen clericale maar een re-evolutie verhaal. Een intrede in een totaal andere dimensie. Carnaval als uitbarsting, karikatuur, vermomming en als subcultuur eenmalig zijn gang kan gaan.

De CCC’s en Vive La Curatoriale

Zijn ze Fosiele vaandeldragers of worden ze later in duizendjarige urnen uit de  piramides naar musea gebracht?

Ze zijn bewaard als fosiel, ingebed in onafbreekbaar materiaal” for eternity”.

Zoeken naar een nieuw leven voor mijn iconografie in een optocht die warrelt tussen de macht en weelde van: les  conservateurs, les curateurs et les critiques d’arts dans la langue d’Ensor.

Het is een vraagstelling naar de structuren binnen  de kunst.

Uit interviews met Baert André, Oostende 2021

In het nieuws: